Chateau Neercanne

September 2011

Voor prachtige kastelen hoef je niet helemaal naar Schotland, meenden de collega's van Gonda. Ze regelden voor ons een persoonlijke uitnodiging op Chateau Neercanne in Zuid-Limburg, waar we een gastvrij onthaal kregen bij kasteelheer Peter Harkema en zijn culinaire staf.

Een reis waard
Chateau Neercanne
Het restaurant heeft een Michelinster, wat voor de gids betekent 'een uitstekende keuken in zijn categorie', en 'een goed rustpunt op uw route'.

Dat vinden wij wel een beetje een chique geformuleerd understatement.  Een toevallige passant op doorreis treft het wel heel goed om hier een tafel te bemachtigen zonder reservering. Alleen al de locatie roept om blijven, niet om door te reizen. Ook de keuken is een reis waard.

Bernd proeft de 'salade van tarbot
met creme van appel en avocado
en een vinaigrette van citroen'
En wij kunnen het weten: we hebben niet alleen uitgebreid getafeld, we mochten ook letterlijk in de keuken kijken. En in de wijnkelder.

Voorgerecht
Chateau Neercanne ligt aan de grens van Belgie, bij Kanne. Op het bovenstaande fotootje zie je rechts een torenkamertje. Een schitterende plek voor een voorgerecht, vond onze gastheer. Wij waren dat met hem eens.


De wijn bij het voorgerecht kwam uit de wijngaard van de Apostelhoeve, waar we in de verte op uit keken (De cola voor de jongens - stijlvol geschonken uit een karaf - vermoedelijk gewoon uit de supermarkt).
Torenkamertje

Wijngaard Apostelhoeve

De 'Cuvee XII Apostelhoeve' bij het voorgerecht was zo lekker, dat we de volgende dag op de Apostelhoeve zelf een doos probeerden te bemachtigen. Helaas was deze wijn helemaal op, vertelde de wijnboerin. Die fles op Neercanne was misschien wel de laatste geweest, en daar denken we dan maar met veel smaak en heimwee aan terug.




Proosten op de Euro?
Over wijn gesproken: vooraf aan het diner liet directeur/gastheer Harkema ons de mergelgrotten zien, waar de wijn van het restaurant op goede temperatuur ligt te wachten op ontkurken. Twintig jaar terug proostten daar de regeringsleiders van de Europese lidstaten met koningin Beatrix op de invoering van de Euro. De gastheer had de presidenten en de koningin - vermoedelijk na een paar goede glazen wijn -  zover gekregen hun handtekening in de mergelmuur te kerven.

De kater kwam pas 20 jaar later, maar dat kan die wijn niet verweten worden. 
De Muppetsshow maakte ooit een 'Ode to Joy', een animatie van het wat min of meer het Europese Volkslied is, 'Alle Menschen Werden Bruder' van Beethoven, met een jammerlijk slot dat het ergste doet vermoeden voor de huidige Europese situatie.


In de keuken
Na het voorgerecht zetten we het diner voort in een andere zaal van het kasteel. Het voert te ver om alle gerechten hier uitgebreid te bespreken. Het was voortreffelijk van smaak, van compositie. Meteen naar het dessert, want daarvoor werden we uitgenodigd in de keuken: de jongens mochten onder begeleiding van de patissier zelf het dessert samenstellen. De foto's spreken voor zich:


Instructie van de patissier

Dessert maken


Even proeven...


Overnachten in hotel Poswick
Hotel Poswick
Rechts van het kasteel, net over de grens in Belgie, overnachtten we in hotel Poswick in Kanne. Het hotel stamt uit 1656 en was toen een Latijnse school. Het hotel is vernoemd naar burgemeester Poswick, die er woonde voordat het een hotel werd. Romantisch qua sfeer, een hotel waar we nog wel eens terug willen keren. En dan gaan we ook weer eten in Neercanne. Misschien moeten we tegen die tijd wel in guldens afrekenen. 





We zijn de volgende mensen dank verschuldigd voor dit heerlijke weekend:

  • Alle collega's van Gonda, die dit voor ons hebben verzorgd. We hebben ontzettend genoten.
  • Peter en Ans Harkema en de culinaire staf van Chateau Neercanne, voor de royale gastvrijheid, de  rondleiding, het smaakvolle diner, het dessert maken in de keuken
Chateau Neercanne

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten