17 juli 2012

Weekje Ardennen / Nijmeegse Vierdaagse

Afgelopen week verbleven we in de Ardennen, in een huisje van de familie in Dinant. De weergoden grienden pijpestelen dag en nacht, en de zon liet zich maar af en toe zien. Aanstellerij, want Bernd lijkt juist profijt te hebben van de radiotherapie. Hij stapt steeds vaker met een zonnig humeur zijn rolstoel uit. Tot onze verbazing.


Af en toe toch ook wat zon

Wafel met aardbeien
Op vakantie in een rolstoel is niet altijd even plezant bij de Belgen: overal trapjes, drempels, paaltjes, te smalle doorgangen. Terrasjes zijn zo krap mogelijk ingericht om een maximale omzet per vierkante meter te kunnen binnenhalen.

Maar een rolstoel heeft gewoon meer ruimte nodig. En amaai, wat hadden we bovendien goesting in een Brusselse wafel met verse aarbeien. Met een beetje schuiven en herindelen kon Bernd ook aan tafel op het terras. Belgen kunnen best gastvrij zijn, met een beetje hulp.
Risken

Regenprogramma
Hartje zomer, maar niets dan bliksem en regengeklater dag en nacht. De zon kreeg weinig ruimte om te scoren.

In de Ardennen kun je fantastisch wandelen, maar dat was er deze week niet bij. Jan en Wieger hadden een aantal films meegenomen. Elke dag een aflevering van Sherlock Holmes, en je gaat weer ouderwets Risk en Scrabble spelen met elkaar, bij gebrek aan x-box. Leuk? Ja, dat is leuk.

De week was ook een beetje bedoeld om te zien of we met Bernd een week op pad konden. Hij is de laatste weken volledig van de rolstoel afhankelijk geworden.


Uit de rolstoel
Zondag waren we in Eindhoven bij opa en oma Scheurer: we vierden met familie de verjaardagen van oma en van Wieger. Bernd was de rolstoel zat, en stapte er spontaan uit. Voorzichtig balancerend aan  de tafelrand verplaatste hij zich naar het tuinterras, zocht daar een prettige stoel uit en ging zitten. We stonden met open mond te kijken. Hij heeft er de rest van de middag gezeten, tussen zijn neven en nichten.

Ook de fysiotherapeut constateerde gisteren bij Bernd dat hij meer kracht in zijn benen, armen en rug heeft. Het lijkt er op dat de radiotherapie de tumorgroei voor even heeft kunnen stoppen, en dat geeft zelfvertrouwen. Stap voor stap verkent Bernd wat hij weer kan. Niet te snel alles weer willen, maar kleine stapjes proberen. Wat kan ons die regen schelen.

Nijmeegse Vierdaagse
Vandaag is de Nijmeegse Vierdaagse gestart, en zoals ieder jaar passeren de wandelaars onze Waaldijk op de eerste dag. We zijn toeschouwers, maar het liefst zou Bernd een stukje mee lopen, met een wandelstok met een wolvenkop. Die rolstoel uit.

Hij kreeg veel aandacht, vooral van militairen: een vriendelijke opmerking, een korte schouderklop of een vlaggetje, een speldje.
Een loper uit Australie kwam speciaal op hem toegelopen en gaf hem een koalabeertje.

Spierpijn, blaren, doodmoe aankomen. Waarom is lopen leuk? Of je nu 30, 40 of zelfs 50 kilometer met of zonder bepakking loopt; of je zelf de rolstoel uit stapt en naar de toilet wandelt en weer terug. De prestatie geeft de kick, daar doe je het voor. De zon kwam niet voor niets op vandaag. Ik heb wat neergezet van betekenis.


3 opmerkingen:

 1. He Bernd,

  Wat goed om te lezen dat het je lukte om zelf uit de rolstoel te komen. Terecht dat je veel aandacht kreeg van alle wandelaars, dat verdien je ook!
  Ik heb gelezen dat het wat droger wordt hier, hopelijk kunnen jullie dan lekker ijs gaan eten of andere dingen ondernemen. Jullie momenten plukken wat dat gun ik jullie!

  Liefs Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha Bernd
  Goed om te lezen dat de behandeling aan slaat en dat je weer wat kracht terug krijgt zodat jullie deze vakantie weer wat gezellige dingen kunt doen !!!
  Nu alleen nog wat medewerking van het weer hè .
  Maar dat gaat deze week ook goed komen wij zijn gisteren terug gekomen uit Toscane en ik heb wat van de zon in mijn koffer meegenomen zodat iedereen hier er ook wat van kan genieten en jullie zeker !!
  groetjes Mirjam Korstjens

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bernd,

  Ik las op je Tweet, dat je gezwommen hebt,wat heerlijk,zeg !
  Wat goed,dat je dat lukt.
  Zit jij ook zo te puffen met dit warme weer ? Een frisse plons kan zo
  lekker zijn,geniet ervan.
  Groetjes,

  tante Iepy

  BeantwoordenVerwijderen