Zeilen in Bruinisse

17 september 2011

Het was fantastisch zeilweer, windkracht 5 en het was niet druk in de Jachthaven van Bruinisse - we konden meteen het meer op. Het Grevelingen meer is het grootste zoutwatermeer van Europa. We voeren op zeiljacht 'De Duiker' op uitnodiging van onze wijkgenoten Monique en Elsbeth van Stichting Kinderdroomwens. We werden op de boot begeleid door de ervaren schippers Jos en zijn dochter Giselle. 

Kustwacht
Giselle was volgens Jos de best opgeleide schipper met de meeste 'vaaruren', dus zij was de kapitein. Een ervaren schipper op zee is een hele geruststelling. Midden op het meer zagen we een omgeslagen boot - het woei behoorlijk - en Jos belde meteen de kustwacht, die na een paar minuten ter plaatse was om de boot op drenkelingen te inspecteren. Gelukkig bleken de opvarenden al opgepikt en aan wal.
Aanleggen? Toch maar niet..

De wal waar wij aankwamen was reeds in gebruik als zeemeeuwentoilet. We zijn dus maar aan boord gebleven tijdens de lunchstop.

We hebben verder geen calamiteiten of Somalische piraterij ontmoet, maar louter genoten van het zeilen en de zeilkunst van onze schippers.

Overnachting
In een voormalige visserskotter overnachtten we de nacht ervoor en erna. De gastheer en -vrouw (Hanneke en Jos - niet dezelfde als Jos de schipper...) deden hun best om het ons naar de zin te maken. Na het zeilen hadden ze een echt Hollands avondmaal gereed staan: gekookte piepers, sperciebonen en een goed stuk vlees. Dat ging d'r wel in!

Slapen onderin het ruim

Voormalige visserskotter 

Tweede keer
In 2005  verzorgde Moniques Stichting ook al een dagje zeilen voor onze jongens (en voor ons). Bij Bernds vader (bij mij) was Multipel Myeloom gediagnosticeerd, beenmergkanker. De prognose was toen ook niet rooskleurig, maar tot dusver is er bijna ieder jaar een nieuwe behandeling bij gekomen; de ziekte is momenteel redelijk onder controle, hoewel genezen nog altijd niet mogelijk lijkt. Maar het zou geweldig zijn als die progressie in kennis zich ook voordoet in het bestrijden van de ponsglioom. We zijn realistisch, maar houden de ontwikkelingen goed in het oog en houden de wind in de zeilen. 

Het zeilen, gevat in een paar foto's:
Check de windrichting
Hijs de zeilen!

houd het roer in handen

Onze grote dank voor deze zeewaardige ervaring, aan:

  • Monique en Elsbeth / Stichting Kinderdroomwens, die dit voor ons organiseerden.
  • Jos en Hanneke van de vissersboot in Bruinisse, voor de hartelijke gastvrijheid.
  • Jos en Giselle, voor de geweldige zeiltocht op 'De Duiker'.

KinderDroomwens logo-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten