Canterbury Tales

23 - 25 februari 2012

We zijn twee dagen in Canterbury en omgeving geweest. Het was onbrits goed weer voor februari, de zon scheen volop en het was 17 graden.

De jongens kijken op de i-pad een film
in hun hotelkamer
Ebury Hotel
We verbleven van donderdag tot en met zaterdag in Canterbury en omgeving, en overnachtten in het Ebury hotel in het centrum van Canterbury. De i-pad was mee, en de jongens hadden daar een paar films opgezet. Leuk voor onderweg, of voor op je hotelkamer.

Ebury Hotel is echt een aanrader om te verblijven: authentiek Engels, heel stijlvol en - ook niet onbelangrijk - brandschoon.

Myeloma
Heel bijzonder voor ons was het dat de eigenaar, Henry Mason, myeloma-patient bleek te zijn, net als Bernds vader. Beiden zijn van ongeveer dezelfde leeftijd, dus er was wel wat uit te wisselen aan ervaringen. Bij iedere boeking maakt het hotel een bedrag over aan Myeloma UK, de patientenvereniging voor myeloma-patienten in Engeland. We houden een goed contact over aan het bezoek.

Canterbury
Canterbury Cathedral
De Anglicaanse kerk heeft niet een paus maar een aartsbisschop als hoofd van de kerk - Rowan Williams. Hij verblijft meestal in Londen, maar is ook vaak in het oude paleis in Canterbury, zijn Cathedra. De aartsbisschop is een van de belangrijkste personen in Engeland, eigenlijk is alleen de koninklijke familie hoger in rang. We hebben hem dan ook maar niet bezocht, maar wel zijn prachtige Canterbury Cathedral.

Canterbury Tales
Canterbury is een plaats met veel historie. De eerste Engelse munt is er geslagen, en in de corrupte nadagen van de katholieke middeleeuwen schreef  Geoffrey Chaucer de beroemde Canterbury Tales.

De Tales vormen eigenlijk een raamvertelling: een groep pelgrims op weg naar Canterbury vertelt elkaar onderweg verhalen om de tijd te doden. Die verhalen zijn beroemd, de pelgrimstocht zelf is ondergeschikt in de vertelling, het blijft zelfs gissen of ze ooit in Canterbury aankwamen. In de Harry Potter verhalen komt het sprookje 'The Tale of Three Brothers' voor, wat een bewerking is van 'The Pardoner's Tale' van Chaucer.

Bisschoppelijke knuffelbeer

Wij houden wel van verhalen, dus het Canterbury Tales Museum was het doel van onze bedevaart. Het is bovendien heel verfrissend om na het bezoek aan de indrukwekkende Cathedral de Canterbury Tales aan te horen die vrolijk de spot drijven met de corrupte geestelijken uit die tijd. Uiteindelijk zijn we allemaal ook maar gewoon mensen.

Een knuffel van de bisschop
De verwarring sloeg wel even toe toen we in de souvenierwinkel van de Cathedral de aartsbisschop aantroffen als knuffelbeer. We houden het maar op een ongemakkelijke vorm van zelfspot, maar het kan ook zijn dat de bisschop zelf de souvenierwinkel nog nooit heeft betreden. Ouders die voor hun kind een bisschopsknuffel kopen, dat lijkt ons nogal een kinky markt. Maar als types in de spotvertelling van Chaucer zouden ze niet misstaan.


Eerste ijsje van 2012
Broadstairs en verder langs de kust
Op zaterdag vervolgden we de route langs de kust. Het was schitterend lenteweer en de jongens aten hun eerste ijsje van 2012 op een zonnig terras in Broadstairs. Nog geen 3 weken terug werd er op ijs geschaatst.
Broadstairs is prachtig, en Charles Dickens kwam hier ook wel om te schrijven aan zijn boek David Copperfield. Het huisje waar hij zijn inspiratie opdeed, heet nu het Dickens House. We hebben er even aangeklopt, maar hij was niet thuis.

We reden naar een volgend plaatsje, Sandwich - wat ons een goede stop leek voor de lunch. Het werd geen broodje, maar een uitgebreide Fish & Chips. Sandwich bleek van oudsher een plaats waar veel wevers wonen. De vikingen zijn vroeger ook langs geweest, maar niet alleen voor nieuw zeildoek.


Verder langs de kust op weg naar Dover, keken we nog even rond in St. Margareth, waar de schrijver Ian Fleming (van de James Bond verhalen) zich ophield tijdens zijn leven, en waar ook Bondfilms zijn opgenomen. Het is ons eigenlijk een raadsel hoe je in zo'n rustig en vredig landschap tot zulke spectaculaire schietfilms komt. Maar beiden zijn afzonderlijk wel zeer genietbaar.

Ontspannen week
Aan het eind van de middag voeren we terug over het kanaal met de boot van Dover naar Calais, en vanaf Calais is het dan nog een kleine 4 uur rijden naar Nijmegen. Een mooie reis hoeft niet lang te duren en ver te zijn.

Het was een ontspannen week, en Bernd heeft zelfs weer als vanouds een heel boek uit gelezen, in het Engels nogwel - Rangers Apprentice deel 11, gedownload op zijn i-pad. Hij heeft al bijna een jaar de papieren Nederlandse versie (De Grijze Jager) onaangeroerd naast zijn bed liggen. Voordien verslond hij deze serie, maar sinds zijn diagnose kon hij zich er niet meer op concentreren. Het lukte nu wel, en als je naar Engeland gaat, lees je in het Engels, vond hij. Heerlijk om te zien dat hij zo kan genieten. Dat doen wij dan ook.

De krijtrotsen van Dover


5 opmerkingen:

 1. Wat een inspirerend reisverslag! Ik word in het enthousiasme meegenomen en en raak nieuwsgierig naar Canterbury....

  Een Engels boek uitlezen dat lijkt me nog een hele klus, maar een heerlijk ijsje in de lentezon wil ik ook graag wel uitproberen.

  Fijn om te lezen dat ondanks alles Bernd nog steeds met momenten kan genieten! Dat verdien je en je familie ook.

  Lieve groet,
  Kim Linders

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Canterbury was heel mooi en een engels boek uitlezen valt best wel mee. We hebben zoals je ziet op de fotos nog een heerlijk ijsje gehad en het was 17 graden. Heerlijk!

   Groetjes Bernd

   Verwijderen
 2. Hoi,

  Voordat de kinderen geboren waren zijn we ook een paar keer naar Engeland op vakantie geweest. De laatste keer zijn we geweest toen Bo nog piepklein was. Erg leuk land,veel te zien. Canterbury tales herinner ik me nu ook weer.
  Alleen het eten vind ik niets, behalve dan het typisch Engelse ontbijt. Goed om te lezen dat jullie zo'n fijne vakantie hebben gehad.

  Groetjes van Chantal ( mama van Bo )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. florensvankesteren12 juni 2012 om 17:49

  mmm dat ijsje ziet er echt lekker uit, die zou ik nu ook wel willen...
  groetjes florens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij doen altijd wat verse aardbeien erop. Dat is pas lekker. zeker nu het aardbeientijd is. veel succes met de Q. en de groeten aan de hele klas.

   groeten Bernd

   Verwijderen