24 november 2012

Blijven proberen

Bernd heeft inmiddels drie insulten gehad. Ieder insult levert hij meer in. Toch kwam hij er steeds weer een beetje bovenop. Zal het hem ook nu weer lukken?Slapen, slapen, slapen, slapen
Na zijn derde insult, begin deze week, is Bernd nog meer verloren: hij kan niet meer praten, niet meer eten, niet meer zitten, niet meer zelf omdraaien in zijn bed. Hij heeft permanent koorts, vermoedelijk niet door een infectie maar door ontregeling in zijn hersenen.

Supermoe
Het drinken beperkt zich tot een paar lepels bouillon in de ochtend. Hij slaapt bijna de hele dag en nacht. Toch is hij af en toe een beetje wakker, meestal in de ochtend. Hij probeert zijn ogen te openen, lijkt te kijken naar zijn huisgenoten die ontbijten. Maar zijn ogen kan hij nauwelijks focussen. Zijn linkeroog sluit niet meer - we dekken het af om ontsteking te voorkomen.

Pfoe
Ieder insult was weer een stap verder terug. Hoe moeilijk bereikbaar hij nu ook is, we signaleren nog altijd reacties bij hem, heel subtiel. Als je in zijn hand knijpt, knijpt hij af en toe terug. Hij maakt een geluidje, blaast lucht tussen zijn lippen alsof hij iets wil zeggen. Het klinkt als pfoe, pfoe.

We leggen hem op zijn rug, en in de loop van de dag op zijn linkerzij, dan weer op zijn rechterzij. We masseren zijn rug, benen, armen. We doen vijf keer buigen met de benen en met de armen. Om de boel soepel te houden. Om doorligplekken te voorkomen.

Echternach
Vanochtend probeerden we een paar scheppen Brinta - dat is dik, makkelijk slikken. Hij leek het lekker te vinden.  Lepel vijf liet hij pas uit zijn mond lopen - het teken dat hij genoeg heeft gehad.
De Brinta bleef vandaag binnen, zijn maag protesteerde niet.

Het proces doet denken aan de Processie van Echternach, maar dan achterwaarts: drie stappen achteruit, en twee naar voren. Zal hij toch weer even aansterken? We weten dat we bij Bernd nooit iets moeten uitsluiten.
14 opmerkingen:

 1. We volgen jullie steeds en we schrikken ervan dat het steeds slechter met Bernd gaat. We weten wat jullie nu doormaken en we wensen jullie gezin heel veel sterkte. We leven met jullie mee en hopen toch dat Bernd weer wat opknapt.

  Ger en Marie Mesken Druten
  Opa en Oma van Rick*

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Bernd, Hans, Gonda, Jan en Wieger,

  Iedere stap met zoveel liefde en warmte ondersteund, deze warmte lees je ook in jullie beschrijvingen in het blog....het maakt mij stil.....
  Ik wens zoveel, ik tover wat ik kan maar ondertussen sta ik met lege handen en kan ik alleen maar zeggen ik denk aan jullie!

  Heel veel liefs en sterkte
  Kim linders

  BeantwoordenVerwijderen
 3. met bewondering lees ik regelmatig jullie verhalen. wat een enorme vechters zijn jullie allemaal. petje af. moet regelmatig aan jullie denken, heb bernd en zijn papa mee mogen maken bij zijn introductiecursus van schermen. wat een doorzettingsvermogen en zoveel liefde die ik daar gezien heb en ook in de verhalen weer terug lees. vanmorgen bij schermen, moest ik weer aan bernd denken en schrik nu, dat hij weer zo achteruitgegaan is. heel veel sterkte. groetjes van elma van geloven (moeder van joey)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bernd, Die zachte handen, de warme stemmen, laat je lekker verwennen door die lieve mensen om je heen. Pfoe, wat een kanjers allemaal.
  Ans Janssen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bernd ik weet even niks te zeggen.... we voelen ontzettend met jullie mee ik kan alleen maar zeggen zorg dat jullie zoveel mogelijk tijd met elkaar door brengen en geniet van die kleine momentje,s dat er een ligt puntje is we weten hoe moeilijk het voor jullie allemaal is nu in deze tijd.

  groetjes Léon,Rialda en Jurriën ,Amber*

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Bernd, Hans, Gonda, Jan en Wieger.
  Met zoveel liefde, warmte en genegenheid omringd. Elk stapje opnieuw. We denken aan jullie.

  Lieve groeten, Bert en Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Bernd. Gonda Hans. Jan en Wieger
  IK lees net de laatste berichten. Schrik ervan dat het zo zwaar is. Wij wensen jullie heel veel liefde en kracht toe
  Lieve schatten
  Groetjes Wim en Gerda bOUWMEESTER

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve familie,

  Vervuld met warmte en bewondering lees ik jullie berichten. Ik hoop dat, als hij zoveel slaapt, Bernd in zijn dromen terug kan gaan naar Schotland...
  Ik wens jullie alle sterkte, ik denk aan jullie..
  Loes Visser

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve Bernd, Gonda, Hans, Jan en Wiecher,
  Jullie zijn fantastische mensen. Zoveel liefde en kracht spreekt uit jullie verhalen over Bernd. Ik denk aan jullie en wens jullie nog meer kracht en liefde.
  Veel liefs Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Bernd, Hans, Gonda, Jan en Wieger,

  Elke keer als we weer kijken op i-bernd verbaasd het ons hoe jullie allen omgaan met de ziekte van Bernd.
  Hier zijn bijna geen woorden en gebaren voor te vinden.

  Veel liefs en sterkte allemaal.
  Alex Esther Renzo en Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve Bernd, Hans, Gonda, Jan en Wieger,

  Zoveel warmte en zoveel kracht. Bernd je bent een ongelooflijke vechter.... Net zoals je vader, moeder en je twee broers. Samen als gezin deze strijd aan, samen als gezin er voor elkaar zijn. Als buurtgenoten staan we voor jullie klaar, een arm, een luisterend oor....

  Edwin, Caroline en Floortje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Bernd en familie,

  Als we konden toveren......
  Heel veel sterkte voor jullie allemaal, ook namens Christiaan

  groet, ouders van Christiaan

  BeantwoordenVerwijderen


 13. Lieve Bernd, Hans, Gonda, Jan en Wieger,

  We lezen altijd de liefde, kracht en warmte in jullie berichten. Wij hebben zoveel respect voor hoe jullie dit met elkaar doen. Het is fijn dat hij thuis is met jullie zorgzaamheid en liefde om hem heen. Wij wensen jullie heel veel sterkte en staan als buurt voor jullie klaar voor wat dan ook.
  Warme groet, Herman, Odilia, Tijn en Sophie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Bernd,

  Ik heb een gedichtje over een nijlpaard gevonden.
  Misschien ken je het al, misschien vind je het een beetje kinderachtig maar toch wil ik het graag met je delen.
  Ik hoop dat je in je slaap mooie dromen hebt, misschien gaan ze wel over nijlpaarden.
  Lieve Bernd, we denken veel aan je.


  Ik ben een heel dik nijlpaard
  en ik neem graag een bad
  met mijn grote dikke kop
  lekker in het nat.

  Met mijn kleine oogjes
  stralend van plezier
  vind ik het hier geweldig
  en heel prettig hier.

  En ook is het verwonderlijk
  met dat dikke lijf
  dat ik niet steeds ga zinken
  maar lekker drijven blijf.

  Hans, Gonda, Jan en Wieger,
  Er zijn geen woorden die kunnen omschrijven wat Bernd en jullie doormaken. Het is ook moeilijk om woorden te vinden die jullie tot steun zouden kunnen zijn.
  Het bovenstaand gedichtje is dan misschien luchtig geschreven en jullie situatie is alles behalve dat. Maar het gaat over een nijlpaard en nijlpaarden zijn onlosmakelijk verbonden met Bernd. Daarom dit nijlpaarden gedicht, speciaal voor jouw Bernd!.

  Lieve groet, Chantal.( mama van *Bo en Kess )  BeantwoordenVerwijderen