14 maart 2012

Hoe is het met Bernd? (maart 2012)

Geluk en verdriet wisselen elkaar af vandaag. Het is inmiddels 9 maanden terug dat Bernd zijn diagnose te horen kreeg.


We willen het geluk voorrang geven, en daarom bakken we vandaag een appelkruimeltaart. Vanavond eten we pannekoeken, verse aardbeien met slagroom toe. En hebben we een jong langharig caviaatje gekocht voor Bernd.
Appelkruimeltaart

Vandaag een beetje vieren
Precies 9 maanden geleden, op 14 juni 2011, kreeg Bernd na een MRI-scan te horen dat er een gevaarlijke tumor in zijn hersenstam zit. Hij werd meteen bestraald, en hij had een slechte zomervakantie, met krachtverlies aan zijn rechterkant, en de verlamming van zijn gezicht aan de linkerkant die steeds erger werd. Bovendien moest hij elke ochtend overgeven, en was hij de hele dag doodmoe en had veel hoofdpijn.

In augustus leken de bestralingen goed werk te hebben geleverd en met dexamethason verdween het overgeven en de hoofdpijn. Bernd raakte steeds beter ingesteld op zijn medicatie en handicaps. Het schoolgaan (meestal op de ligfiets) deed hem zichtbaar goed. De groei van de tumor leek tot staan gebracht, en dat is nog steeds zo, nu in maart 2012.

Dat hadden we niet durven hopen - met een grote slag om de arm wordt er een gemiddelde prognose van 9 maanden aangehouden na de diagnose van een ponsglioom. Ach, het is maar statistiek. Volgende week doet hij zijn derde toetsweek van dit jaar. Hij haalde tot dusver hele goede cijfers. Nog veel belangrijker is dat hij nog steeds kan genieten van de dingen die hij doet. Er is reden voor het gevoel van geluk vandaag, en dat vieren we een beetje.

Huiswerk doen op het konijnenpleintje
Voorjaarszon
Bernd blijkt een fantastische levenskunstenaar. Hij weet heel goed wat er aan de hand is, maar zoekt altijd naar de beste manier om van de dagelijkse dingen te genieten. Als de voorjaarszon schijnt - zoals afgelopen zondag - dan maak je je huiswerk natuurlijk niet binnen, maar in een luie zetel in de tuin. Dat kunnen de konijnen ook erg waarderen, hoewel ze voor zijn huiswerk Engels weinig belangstelling toonden. Met wiskunde zouden ze vermoedelijk wel graag helpen worteltrekken, maar dat vak volgt Bernd niet.

Cavia
En nu heeft Bernd ook nog een knaagdier voor binnen, dat hem gezelschap houdt. We weten alleen nog geen naam voor de langharige meneer. Van Bernd moet ieder het maar zelf bedenken hoe ie 'm noemt, maar hij is in elk geval superlief. Hoewel, het onderscheid tussen toilet en Bernds schoot maakt hij nog niet. Man, wat kan hij een plas achterlaten.


UPDATE: Het bleek allemaal iets anders te lopen dan we gedacht hadden met dit beestje - zie volgende bericht van 29 maart.
9 opmerkingen:

 1. Lieve allemaal,

  Bewonderingswaardig hoe jullie dit verhaal geschreven hebben met jullie verdriet.
  En als ik dan verder lees moet ik weer lachen om de woordkeuzes die er gemaakt zijn in het verhaal over studeren in de tuin naast de konijnen en de plas van de cavia..Tja hoe belangrijk...
  Pluk de dag en Bernd wat een doorzetter en optimist ben jij!!!!
  liefs en sterkte
  Gert en Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Bernd,
  Je kunt een competitie uitschrijven. Vrienden doen suggesties voor een naam voor deze mooie cavia en jij kiest de naam die je vindt passen. Zijn uiterlijk truggelt wel tot een leuke naam.
  Groetjes,
  Yvonne van ingen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bernd,
  Wat ben je toch een levenskunstenaar! En wat een lieve cavia.
  Ben benieuwd welke naam je gaat kiezen.
  Er komen deze week nog veel voorjaarszonnetjes aan dus inderdaad geniet van de zon. Ik ga je voorbeeld volgen!
  Groetjes Moniek Hoenekamp

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,
  Wat een leuk beestje! Misschien is pieske een mooie naam aangezien hij Bernds schoot als toilet gebruikt?.
  Ik bekijk jullie blog regelmatig en vaak lees ik veel herkenbare dingen.
  Bo heeft een konijn gekocht toen ze uit het ziekenhuis kwam, ze had in het ziekenhuis al een tekening gemaakt van het gewenste konijn. Hij moest hangoren en vlekjes hebben en zijn naam zou Bliepske worden. Bliepske is gelukkig wel zindelijk en heeft een eigen toilet in zijn hok.
  Later is er nog een klein wit hondje bijgekomen, hem hebben we Blacky genoemd. De twee makkers ( die overigens even groot zijn ) rennen op dit moment vrolijk samen door de huiskamer rond.
  Bo's favoriete eten was.......aardbeien met slagroom.
  Nou ja, vaak was het ook slagroom met aardbeien.
  Verdriet en geluk, het ligt inderdaad soms zo dicht bij elkaar.
  Geniet van de appelkruimeltaart! Hij ziet er overheerlijk uit!.

  Groetjes van Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bernd,

  Je houd van fantasy boeken geloof ik?. De boeken van Raymond E. Feist zijn erg goed. Vooral de eerste reeks "oorlog van de grote scheuring".
  Ook de boeken van Robin Hobb zijn goed, "boeken van de levende schepen".
  Misschien vind je het niks maar aangezien je Harry Potter ook graag leest.......?.

  Groetjes Chantal.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bernd en familie,

  Iedere keer als ik je blog lees, valt me de saamhorigheid van jullie als gezin op, het optimisme en het genieten van gewone kleine dingen. Mooi en bewonderenswaardig. Maar vooral die humor van je Bernd, prachtig.
  Blijf zo positief en genieten van alles wat je doet. Succes met je proefwerken en... het zindelijk maken van je cavia.

  Lieve groet van Marjo (moeder van Christiaan)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve allemaal,

  Ontroerd en geraakt door de mooie woorden. Het kleine waarderen en stil staan bij het mooie. Ik heb ontzag en bewondering en ik ik voel mee wat pluk het moment helpend kan zijn...'
  Bernd, je bent een kanjer!
  Het studeren voor de toetsweek, iets wat menig puber hekelt, daar maak jij een bijzonder iets van. Aai die kleine plascavia maar lekker ennuh, dat plassen op schoot gaat vanzelf weer voorbij. Wij hebben ook een cavia en die doet het niet meer op schoot. Ze zijn ook dol op spelletjes met eten. Paprika verstoppen in een wc-rol volgestopt met hooi. Dat is ook genieten om te zien hoe ze het voor elkaar krijgen om het lekkere stukje te pakken te krijgen.

  Ik stuur jullie vele zonnestralen! Veel liefs en succes met de toetsen allemaal.

  Warme groet,
  Kim Linders

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! En een paprika in een wc-rol moet je mij nog eens verder uitleggen.

   groetjes Bernd.

   Verwijderen
 8. Men neme een wc-rol, daar stop je een lekker soppig stukje paprika of wortel in en dan stop je aan beide zijden nog wat hooi. Je kan eventueel ook nog wat geurgaatjes in de wc-rol prikken. Leg het in de kooi en wacht maar af.....
  Puk (onze cavia) gaat met zijn poten op het rolletje staan en knaagt net zo lang en wild tot hij zijn doel bereikt heeft!

  Groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen