14 juni 2012

Diagnose precies 1 jaar geleden

Vandaag is het een jaar geleden dat de kinderneuroloog op een MRI-foto liet zien dat er een insluiper met heel kwaadaardige intenties in Bernds hersenstam zit, een ponsglioom. Radiotherapie leek de beste methode om de tumor te lijf te gaan.

Na de behandeling hield de tumor zich bijna een heel jaar koest, maar sinds enkele weken nemen de klachten weer toe. Hoe is het nu met Bernd?


Momenteel heeft Bernd toenemende klachten: het lopen gaat moeizamer, voor uitstapjes hebben we nu altijd de rolstoel nodig. Traplopen gaat met dusdanig veel moeite dat we vorige week besloten zijn bed beneden te zetten. Het slapen beneden gaat goed.

Glucose te hoog?
Bernd leek veel dorst te hebben de laatste tijd, wat kan wijzen op beginnende suikerziekte door langdurig dexamethasongebruik. Vanochtend heeft de huisarts zijn glucosegehalte in het bloed gemeten, en gelukkig bleek van suikerziekte geen sprake: de waarde was normaal (normaal is tot circa 5.6, Bernd had 5.0).

Meer dexamethason
Hij heeft steeds vaker hoofdpijn in zijn achterhoofd. Ook is hij duizelig, en ziet hij soms dubbel. Op advies van de kinderneuroloog hebben we vanaf gistermiddag zijn dosis dexamethason verhoogd om de druk van het oedeem rond de tumor te verminderen: al bijna het hele jaar slikt hij 1,5 mg, dat wordt opgevoerd naar 3 mg per dag. De hoofdpijn is daardoor nu verdwenen, maar de duizeligheid en de motoriekproblemen niet.

Prof Dr Mr Ir. B. MBA Msc
Specialist
(Begrijpt alles, behalve tegenspraak)
Tweede keer bestralen?
In overleg met de bestralingsarts verkennen we de mogelijkheid van een tweede radiotherapie. Er wordt over het algemeen aangehouden dat er bij bestraling van hersenstamtumoren tenminste een jaar tussen twee behandelingen moet zitten. Dat is het geval. We gaan kijken naar de voor- en nadelen voor Bernd, en als we er toe besluiten, dan zal Bernd daar waarschijnlijk op korte termijn mee starten.

Opgeplakte snor
Natuurlijk zijn we bang voor de toekomst. En vaak heel verdrietig. Maar op zeker moment komt altijd weer die onuitroeibare behoefte naar boven bij Bernd om een grap te maken - het absurde lot kantelen met een opgeplakte snor.

School
Hijskraan
Door zijn duizeligheid lukt het Bernd niet goed zich te concentreren op tekst. Hij is vorige week daarom niet meer naar de lessen Geschiedenis, Engels en Grieks geweest. Wel ging hij naar Beeldende Vorming omdat hij zijn werkstuk wilde afronden (hij kreeg er een 8,5 voor). Om dezelfde reden is hij vrijdag nog naar Techniek geweest, om zijn hijskraan af te maken. De constructie kan 5 kilo tillen (beoordeling: een 8).

Van nature houdt Bernd niet van half werk. Hij wil afmaken waar hij aan begint, het liefst helemaal zelf. Inleveren op zijn mogelijkheden frustreert hem dan ook enorm.

In de les Techniek hebben we aan zijn klasgenoten verteld dat hij toenemende klachten heeft. Ze leven erg met hem mee. Aan de laatste toetsweek zal Bernd niet deelnemen, maar mogelijk nog wel aan het BBQ-en met de klas, en heel misschien kan hij mee met het klassenuitje naar Xanten. We moeten momenteel per dag bekijken wat hij aankan.


Elke dag fietsen
Bernd heeft zich voorgenomen om - nu hij niet meer dagelijks naar school gaat - wel elke dag een stukje te fietsen. Het helpt hem tegen de hoofdpijn, zegt hij.


Jan vindt dat een strak plan...


10 opmerkingen:

 1. Beste Bernd,broers en ouders,

  We zijn als gezin ontroerd over de geweldige zaken die jullie ondernemen.Het is bijzonder ontwapenend te lezen hoe Bernd omgaat met alledaagse dingen.

  Hartelijke groet van een betrokken gezin uit de wijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve allemaal,

  Iedere keer als ik het blog open lees ik vol bewondering....en ook met een brok in mijn keel.

  Bernd wat een ingewikkeld werkstuk heb je gemaakt bij Beeldende Vorming! Het is echt wel technisch onderbouwd. Daar past die intelligente snor wel bij.
  Jan wat goed dat je bent gaan fietsen met je broer.

  Ik heb bewondering voor jullie allemaal, zo warm, zo samen zo sterk, zo dapper, toch iedere keer weer het glas halfvol zien.

  Heel veel liefs,
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Bernd,

  Vergeet ik helemaal te zeggen dat ik heel blij voor je ben dat je nog een keer mag bestralen! Ik ga heel hard duimen voor je!

  Liefs Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel sterkte en succes, tot op de BBQ.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot op de BBQ. Ik kijk wel tot hoever ik erbij ben. Maar tot de BBQ in ieder geval.

   Verwijderen
 5. Cora van Ieperen15 juni 2012 om 11:51

  Hoi Bernd en familie,
  Bij ons in huis woont ook zo'n specialist die tegenspraak niet begrijpt! Misschien ben je tòch een tweeling en woont je broer hier?? Die van ons heeft alleen nog niet zo'n snor... maar wel oranje haar!
  Doeg, groeten van
  Mark de Vries & Cora van Ieperen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stoni Scheurer16 juni 2012 om 15:50

  Hoi Bernd en allemaal,
  Het is toch weer een heel jaar geleden - en dat terwijl toen de diagnose was dat het maar zeer de vraag was of er nog een heel jaar leven voor je lag! Alle bewondering voor alles wat jullie samen ondernemen, elke keer weer mogelijkheden zoeken en uitbuiten, samen ervoor gaan. Tjonge wat een ingewikkeldwerkstuk heb je gemaakt, Bernd! Dat doe ik je niet na.
  Veel kracht de komende tijd en ook veel om nog van te genieten, hoop ik.
  Liefs,
  tante Stoni

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi,

  Het kan even een paar dagen duren voordat de extra dexa zijn werk gaat doen, ik hoop dat het je wat verlichting geeft. Hoofdpijn en duizeligheid beperken je in je mogelijkheden om te doen wat je zo graag wilt doen en dat is moeilijk. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van het gesprek over een eventuele tweede keer bestralen. Het zou zo fijn zijn als het mogelijk is en je daardoor weer minder last van uitval hebt, dan kan de dexa misschien ook weer omlaag.
  De snor staat je trouwens beeldig!.


  Lieve groet, Chantal ( mama van *Bo en Kess )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Norbert Olthof19 juni 2012 om 00:19

  Nou Bernd
  wat heb je toch ongelooflijk veel humor
  daar kunnen nog heel wat sjagerijnen wat van leren
  en niet alleen sjagerijnen
  Het is voor mij niet te bevatten dat jullie de allersterkste sterksten zijn {wat zijn wij toch watjes,pieppers,ziellepoten}
  Ik ga je vanaf nu volgen gedraag je!
  gr fam Olthof {Norbert Olthof}

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Bernd,

  Fijn dat jullie met elkaar hebben besloten nogmaals voor de bestraling te gaan. Het verhaal klinkt goed. Ik hoop van harte dat het je weer een flink stuk helpt! Inderdaad: Zo snel mogelijk dan maar starten he. Heel veel sterkte en we denken aan je.

  groetjes van Nienke, Roberto en Reginald

  BeantwoordenVerwijderen