18 augustus 2012

Naar het ziekenhuis

Afgelopen drie dagen werd Bernd steeds kortademiger. Vrijdag hebben we de huisarts er bij geroepen, en die stuurde Bernd meteen door naar het Radboudziekenhuis.
Hij heeft hoogstwaarschijnlijk een longembolie.


Met de ambulance
Bernd zag er erg tegenop om gewoon in de auto naar het ziekenhuis te gaan: hij zou dan moeten opstaan van zijn rolstoel en in de auto klimmen, en bij het ziekenhuis weer uit de auto opstaan om in de rolstoel te komen. Veel te veel inspanning. Huisarts Erna van Ewijk leek het ook beter de ambulance te bellen; die was er binnen drie minuten - de wagen reed toevallig al in de wijk.

Dat zuurstofneusslangetje kriebelt
Bernd kreeg een zuurstofslangetje in zijn neusgaten. Dat kriebelt wel even. Wieger en mamma gingen mee in de ambulance,  Jan en pappa reden er achteraan met de auto en namen de rolstoel mee.
Een ambulance heeft aan de binnenkant wel wat weg van een camper, meenden Bernd en Wieger. Je mist wel het vakantiegevoel dat  je bij een camper hebt. 

Wachten op de uitslag
Bij de afdeling 'spoedeisende hulp' van het Radboudziekenhuis, deed de dienstdoende dokter verschillende onderzoeken. Maar ook Bernds vertrouwde arts, kinderneuroloog Jolanda Schieving, kwam langs. Dat was fijn, ze is erg betrokken en snapt wat Bernd wel en niet wil.
Het bloedprikken ging zonder al te veel moeite, dankzij de kundigheid van verpleegkundig bloedprikker Rinus.

We wachtten ongeveer anderhalf uur bezorgd en in spanning op de uitslagen. Wat doe je in die tussentijd? 
Een doktershandschoen opblazen...
...en er een gezicht op tekenen


Longembolie
Helemaal zeker weten we het niet, maar het meest waarschijnlijk lijkt het een longembolie te zijn. Als we het echt zeker willen vaststellen, moet er nog veel meer onderzoek gedaan worden. Daarvoor zou ziekenhuisopname nodig zijn. Bernd voelde daar niets voor. Hij was erg moe, en wilde liever naar huis. 

We spraken af met de specialist dat we weer naar huis gingen, en morgen contact zouden hebben over hoe de nacht was geweest. Bernd kreeg morfinepleisters mee om het benauwdheidsgevoel te verminderen. Mogelijk dat in de loop van het weekend toch een zuurstoffles met slangetje in zijn neus nodig is.

Een longembolie kan levensbedreigend worden, maar er is ook een kansje dat Bernds lichaam het zelfstandig 'oplost'. De gebruikelijke behandeling is voor hem te risicovol. 

Zaterdagochtend
Afgelopen nacht heeft Bernd best goed geslapen. Zijn ademhaling was vanochtend redelijk rustig, en hij probeert weer zelf stukjes te lopen. 

De komende tijd ziet er nu wel anders uit. Is school nog wel een optie? Eerst maar eens het weekend doormaken, dan zien we wel weer.11 opmerkingen:

 1. Chantal, mama van *Bo en Kess.18 augustus 2012 om 21:47

  Hoi,

  Graag zou ik Bernd een leuke kaart sturen maar ik heb geen adres. Hier in limburgs denken we vaak aan jullie en ik kijk regelmatig op jullie blog. Ik hoop dat jullie een rustige nacht krijgen en dat Bernd het niet al te benauwd heeft.

  Lieve groet, Chantal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hans (vader van Bernd)18 augustus 2012 om 22:00

   Dag Chantal, als je een mailtje stuurt naar hans.scheurer@gmail.com, dan mail ik je ons adres. Groet en leuk dat je weer reageert.

   Verwijderen
 2. Hoi Bernd en familie,
  Ik hoop dat je heel snel weer beter voelt en niet meer zo benauwd. Ik kan me voorstellen dat het ook wel even schrikken is als je benauwd bent.
  Groetjes aan iedereen.
  Veel liefs Femke (collega van je moeder).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bernd en familie

  pff wat een verhaal weer dat is erg schrikken Bernd wat er weer allemaal op je padje komt maar ik geef je wel gelijk dat je die gele camper effe hebt laten bestellen door de dokter das toch een beetje meer comfort voor jou en dat is erg belangrijk zeker met dit hete weer, nou groetjes uit snik hete Putten

  Léon,Rialda,Amber* en Jurriën
  oh en een pootje van die harige 4voeter van ons Jippy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hè Bernd,
  Ik open het blog en schrik, een gele camper.... Het is zo benauwd met die hitte, wat zal het dan extra zwaar voor je zijn. Ik hoop dat de benauwdheid minder wordt en dat de gele camper uit dienst is.
  Creatief met handschoenen zijn jullie wel!
  Bernd dikke lieve warme groeten vanuit Malden!
  Kim linders

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Hans, Bernd en allemaal,

  Wat een schrik ineens, hopelijk hoeft Bernd niet te lang in het ziekenhuis te blijven, hij is natuulijk veel liever thuis. Maar hij wordt goed verzorgd en begeleid en dat is nu nodig.
  Veel sterkte allemaal.
  Liefs,
  Stoni

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bernd is thuis, hij hoefde gelukkig niet in het ziekenhuis te blijven. We hebben nauw contact met de huisarts en Bernds specialist over hoe het met hem gaat. Het gaat momenteel best goed onder de omstandigheden. Met name de morfinepleisters lijken hem goed te helpen om zijn snelle ademhaling een beetje onder controle te houden.

   Verwijderen
  2. Hallo Bernd,

   Fijn dat ademhalen weer beter gaat! Dat is een stuk minder benauwd, ook voor je gevoel. Zet 'm op. Ik hoop dat het snel stabiel is en ik hoop je binnenkort op school te zien. Ook al is 't maar even. Grote groet
   Ans

   Verwijderen
  3. Hallo Bernd (en Hans en Gonda + broers),
   Fijn dat de pleisters helpen. Hou je taai en wij op De Oversteek denken aan je en lezen mee :).
   Groeten Moniek

   Verwijderen
 6. Wat is dit schrikken.... Hopelijk gaat het nu weer iets beter. Sterkte!

  Matthijs, Saskia en Joris

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hee Bernd,

  Dat is schrikken zeg, maar gelukkig gaat het nu weer wat beter met je.
  Je krijgt het er maar steeds bij en moet het er maar mee doen, maar ik vind dat je het zo super goed doet en moet vaak lachen om de dingen die je schrijft.
  Heel heel veel sterkte en hoop dat je er weer een beetje bovenop komt.

  Lieve groet en een dikke knuf hier uit Wijchen.
  Corina (moeder van Rick*)

  BeantwoordenVerwijderen