13 augustus 2012

Weekend in Drenthe

Vorig weekend is Bernd in Drenthe geweest. De zomervakantie loopt ten einde, en we maken plannen voor de start van een nieuw schooljaar.Bitter en Zoet
Even een raampje opendoen

We logeerden vorig weekend in hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen. Vanaf daar is het niet ver meer naar de dierentuin in Emmen, waar echte nijlpaarden zijn, de meest epische diersoort op de aardbol.

Veenhuizen was circa 150 jaar geleden een soort heropvoedingsplaats voor armen uit de stad en landlopers. Later werd het een gevangenisdorp, met 3 gevangenissen, een eigen apotheek (Bitter en Zoet), een hospitaal (Vertrouw op God), en woningen voor het gevangenispersoneel (met weer andere bijzondere spreuken).  Bitter en Zoet is nu een hotel, en in het oude hospitaalgebouw zijn hotelkamers gemaakt. We kregen er een voormalige ziekenzaal toegewezen.

Het hospitaalgebouw is met smaak verbouwd en heringericht, en  heeft goede voorzieningen voor rolstoelgebruikers: ruime doorgangen, grote badkamer, stangen voor bij de toilet en de douche. Het restaurant van Bitter en Zoet is uitstekend, we hebben er heerlijk gegeten. Kortom, het was er goed toeven, ook voor Bernd.
Hospitaalgebouw

We bezochten het gevangenismuseum, wat een beeld geeft van het strafrecht door de jaren heen: van brute martelwerktuigen om botten te breken, tot begeleide werkstraffen om recidive te voorkomen.
In Veenhuizen zitten nu nog altijd ongeveer 1000 langgestraften hun tijd uit, verspreid over 3 gevangenissen.


Vanaf het hotel was het nog maar een klein half uurtje rijden naar de dierentuin in Emmen. Daar zitten dieren in gevangenschap, zonder enige veroordeling of vorm van proces. Als bezoeker mag je ze aangapen voor een entreeprijs van circa 20 euro pp. De dieren zelf krijgen daar voer, verzorging en toeristische aandacht voor terug.


Nijlpaarden
In de dierentuin in Emmen zijn levensechte nijlpaarden.


Ze lijken zo rustig en bedaard, die nijlpaarden. Maar in het wild in Afrika maken ze meer menselijke slachtoffers dan tijgers en leeuwen: als die stoomwalsen met hun kleine pootjes eenmaal aan het dieselen raken, lopen ze halve dorpen plat. Emmen zag er vooralsnog redelijk ongehavend uit.Verder bezochten we ondermeer de olifanten, de roodbilbavianen, de beren en - iets heel anders - de vlindertuin met zijn enorme hoeveelheid vlindersoorten. Allemaal goed te belopen met de rolstoel. Toen het begon te plenzen in de loop van de middag, zijn we weer huiswaarts gegaan, Bernd was ook behoorlijk moe. Maar ook enthousiast.

Plannen maken voor na de vakantie

Komende week moeten de schoolboeken gehaald en gekaft worden, en de week erop start het nieuwe schooljaar. Met Bernd bedenken we alternatieven voor hoe hij daaraan kan deelnemen.

Het zal anders zijn dan afgelopen jaar. Momenteel is Bernds gezondheid gelukkig weer redelijk stabiel, maar hij heeft wel veel capaciteiten moeten inleveren. Concentratie en geheugen werken niet meer zo als afgelopen jaar.

Bernd wil graag contact houden met zijn klasgenoten, maar ziet er ook erg tegenop in het schoolgebouw te zijn met al die medeleerlingen. Met name dat mensen naar hem staren doet hem pijn - dat gebeurt toch nog erg vaak; het voelt als een attractie, als een nijlpaard in een dierentuin te zijn, gevangen in een rolstoel. Honderdduizend keer liever was alles weer gewoon.

We gaan deze dagen samen met hem en met school plannen bedenken. Net als vorig jaar, op maat van wat hij zelf wil, en wat hij kan. Met alle creativiteit die daarvoor nodig is.

En dat gaat zeker weer lukken.
4 opmerkingen:

 1. He Bernd,

  Een heropvoedplaats heb jij niet nodig... Het lijkt me wel een mooie plek om nu te verblijven Bitter en zoet.
  Nu heb ik Harrie eindelijk live gezien.:)
  Het aanstaren van mensen is naar, konden wij mensen maar vlot de juiste manier van reageren gebruiken. Iedereen reageert anders, en vaak ook impulsief en onbewust. Bernd, laat je door die reacties niet te veel kisten...vele mensen mogen aan jou doorzettingsvermogen, je humor, je persoonlijkheid een voorbeeld nemen!

  Ik weet zeker dat je met hulp van school en je ouders een manier vindt om iets met school te doen,op je wensen afgestemd.

  Lieve groet en een poot aan Harrie!
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Chantal, mama van *Bo en Kess.13 augustus 2012 om 21:50

  Hoi,

  Jullie zullen er vast wel al van gehoord hebben maar voor het geval dit niet zo is......... digibeter is misschien een oplossing voor Bernd. Zo kan hij via een beeldscherm de lessen volgen en in kontakt blijven met zijn klasgenoten. Zijn klasgenoten kunnen hem zien en horen en hij kan zelf ook de klas zien en horen.
  Dat is minder vermoeiend voor je en zo heb je inderdaad geen last van dat gestaar. Mensen hebben het vaak zelf niet eens in de gaten maar het kan inderdaad erg pijnlijk zijn soms.

  Lieve groet Chantal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hans (vader van Bernd)14 augustus 2012 om 06:52

   Dag Chantal, digibeter is inderdaad een van de opties die we overwegen. Dank je voor het meedenken.

   Verwijderen
 3. Need i say more spijker op zijn kop Kim !
  dat heb je mooi verwoord ik sluit me hier volledig achter!!
  groetjes Léon en Rialda

  BeantwoordenVerwijderen