21 oktober 2012

Bernds herfstvakantie

Goed nieuws: Harrie in brons is nu helemaal klaar, Jan en Gonda maakten een nijlpaardmuseum voor alle Harries, en Bernd heeft nieuwe puzzels die hij ook zittend in zijn rolstoel kan maken. Maar er is helaas ook minder goed nieuws: het lijkt er op dat Bernd weer kracht moet inleveren.

Brons
Hier is hij dan: Harrie Brons: dezelfde als het origineel, maar wel veel gewichtiger: tweeenhalve kilo.
Harrie Brons wou meteen naar buiten
BFF's: links Harrie Brons, in het midden Harrie zelf en rechts Harrie Wax

Een Harrie cultus
Harriemuseum
De verzameling Harries breidt steeds verder uit; nijlpaarden in allerlei varianten worden door diverse blogvolgers toegezonden sinds we hierover zijn begonnen, heel erg leuk. Gonda en Jan hebben rond Bernds bed kubussen opgehangen voor de uitdijende verzameling, het 'Harriemuseum'.

Bernds tante Liliane bedacht een nijlpaardkalender, met elke dag een pagina die iets met Harrie te maken heeft: nijlpaardhumor, harriegeschiedenis, hippospreuken en gezegden en allerlei weetjes. De hele familie bedenkt mee. We weten niet of we het hele jaar er mee kunnen vullen, maar tot dusver ontbreekt het niet aan ideeen. We zijn ze de 'Daily Harries' gaan noemen.

Wat begon als een eenvoudige werkopdracht bij het vak Beeldende Vorming, lijkt volledig te ontaarden in een soort Harrie cultus. Bernd kan er wel om lachen. En daar gaat het om. Maar er zijn helaas ook ontwikkelingen die minder geestig zijn:

Minder kracht
Afgelopen twee weken merkt Bernd dat hij nog vermoeider raakt dan hij al was: het lijkt erop dat hij weer kracht moet inleveren. Steeds vaker zakt hij door zijn benen bij het staan of lopen, en opstaan uit een stoel of van de bedrand kost heel veel energie. Het vraagt weer om nieuwe aanpassingen voor Bernd, en voor ons.

Bernd ging ook steeds meer opzien tegen de fysiotherapeutische oefeningen, en wilde afgelopen week daar helemaal mee stoppen. De fysiotherapeut komt daarom niet meer twee keer in de week oefenen met Bernd, maar eens in de twee weken om ons wat aanwijzingen en advies te geven bij zijn oefeningen en klachten. 

Puzzelen kan weer
Groter werkblad, en een strijkplank links om te sorteren
Eerder maakten we grote puzzels, maar daarvoor moet je vaak opstaan uit je stoel. Daarom zochten  we nu een kleiner formaat puzzel uit, en een puzzel met XXL stukken (die kun je veel beter vasthouden). Een Van Haasteren uiteraard, want er moet iets te glimlachen blijven.

Met een strijkplank links heb je een lang blad om puzzelstukjes op te sorteren, en je hebt natuurlijk een werkblad nodig voor de puzzel zelf.

Praktische oplossingen, om Bernds krimpende leefwereld een beetje uitdagend te houden.


Contact houden is belangrijk
Bernd kan niet zo makkelijk meer op pad gaan, en zijn spreken wordt steeds minder goed verstaanbaar.  Het maakt hem ook in het contact afhankelijker van anderen. Dat al zijn vrienden, klasgenoten familieleden en andere blogvolgers regelmatig kaartjes en mailtjes sturen, of reageren op de berichten van ibernd, waardeert hij enorm. Hij heeft behoefte aan die contacten - zoals ieder ander.


7 opmerkingen:

 1. Heel erg leuk zo'n nijlpaard museum!
  Als ik jou was zou ik entreegeld gaan vragen 😉

  Heel erg vervelend dat je steeds meer vermoeider wordt , ik hoop dat t snel wat beter gaat.

  Groetjes van Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het resultaat van de Harries lijkt wel zoek de verschillen.....
  Wat een bijzondere verzameling!
  Bernd maar ook je familie, wat rot dat je meer vermoeid wordt. Ik heb het al vaker geschreven ik zou willen dat ik kon toveren...
  Bernd, ik volg je iedere dag, ik lees op je blog en denk vaak aan je. Soms weet ik even niet welke woorden ik kan zeggen.
  Bernd je bent een kanjer!!!!!

  Lieve groet,
  Kim Linders

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai "volkoren peijnenburgkoek" (Harrie in Brons deel 3, reactie Tom),

  Een paar vraagjes:
  1. Hoeveel Harries heeft het Harriemuseum?
  2. Hoe gaat het met de Daily Harries? Hoeveel ideeën heb je er daarvan al?
  3. Is chocolade Harrie er nog? Of is ie al opgegeten door de rest?

  Verder nog veel succes met puzzelen,
  en we houden contact,
  Christiaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1. Veel. Zie pagina 'Nijlpaard Harrie' bovenaan. Er komen er regelmatig nieuwe bij.
   2. We zijn al zeker een maand bezig. Dus dat zijn rond de 30 Daily Harries. Er we hebben nog een voorraad nieuwe ideeen liggen.
   3. Nee. Chocolade Harrie is, na die foto op de pagina 'Nijlpaard Harrie' meteen opgegeten. Hij was trouwens niet lekker.

   Verwijderen
 4. Hee Bernd,

  Wow wat is het super mooi geworden zeg.
  Dat geeft zeker wel een goed gevoel?
  Wat balen zeg dat het wat minder met je gaat, maar je bent een kanjer en ook hier vinden jullie weer een oplossing voor.
  Succes met puzzelen en maak er wat van.

  Je kent me wel niet, maar toch een dikke knuffel.
  Groetjes Corina(moeder Rick*)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gericht aan de kunstenaar zelf:

  Hi Bernd,
  Een prachtig resultaat! Een absolute ereplaats waardig in je museum!
  Je hebt een ware hipe hippo hype ontketend met Harrie, daar krijg je het de komende tijd nog druk mee!
  Wat zijn de openingstijden van The Museum of Harrie Art trouwens?

  Groetjes

  Ans Janssen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bernd,

  Ik vind je Harries heel artistiek en gezellig. Ik weet eigenlijk niet of nijlpaarden in werkelijkheid ook zo gezellig zijn, maar jouw Harries in ieder geval wel.
  Op mijn verjaardag ben ik geplaagd dat ik te weinig naar de sportschool ga - ik schaam me diep natuurlijk maar voel me in goed gezelschap van jou met je minder fysiotherapie.
  Hou je haaks, Bernd, je blijft een kanjer!
  tante Stoni

  BeantwoordenVerwijderen