3 december 2012

Een rustoord voor Bernd

Op zondagmiddag 2 december  kwamen we met familie, vrienden en andere betrokkenen bijeen om  van Bernd afscheid te nemen. Daarna hebben we hem zijn laatste adres gegeven.

Afscheid
Zondagmiddag 2 december 2012. De intredende winterkou werd verdreven door de zon aan een wolkeloze hemel: voor een dag, waar verdriet een plaats gaat krijgen, was het eigenlijk een prachtige dag.

De bijeenkomst in het Wijnfort, waar we met elkaar herinneringen ophaalden aan Bernd, was hartverwarmend. Er werd muziek gemaakt, er zijn dichtregels uitgesproken en anekdotes uitgewisseld, er is verdriet gedeeld. Zoveel mensen, die ooit en ergens Bernds levenspad en dat van ons kruisten.

We vertrokken naar begraafplaats Rustoord, om Bernd zijn laatste rustplaats te geven. Door een haag van mensen, duwden we Bernd in zijn kist op een oude handkoets naar Ransuil 5, zijn nieuwe adres op Rustoord. Naast het graf knapperde een korf met houtvuur, want de zon ging bijna onder en het werd kouder.


Maandagmorgen
Vanochtend bezochten we Bernds graf, om de vele kerstomaatrode bloemen op het zand te schikken. Het sneeuwde, voor het eerst dit najaar, en voor ons is de winter nu begonnen.

Mooie, lieve, warme gedachten en wensen op de vele briefjes en kaartjes aan Bernd. Er was een klein opgerold briefje in een flesje, met een touwtje gebonden aan de nek van een nijlpaard, dat ons erg ontroerde. Het heeft een eigen plaats gekregen in Bernds Harriemuseum:

Lieve Bernd, vanaf nu staat er aan de hemel een nieuw sterrenbeeld: Hippopotamus
(van een klasgenoot van Bernd)


We hebben onder dit bericht de algemene reactiemogelijkheid uitgezet. 
Als je toch graag een reactie wilt geven, mag dat naar het mailadres hans.scheurer@gmail.com